2024 жылдың 18 қыркүйек күні бракераж комиссиясы жоспарлы бақылау - тексеруін жүргізді.
2023 жылғы 18 сәуір күні бракераж комиссиясының жоспарлы бақылау-тексеруі барысында сатып алынған азық түліктің сапа сертификаттары қаралды. Балабақшаның 10 күндік ас мәзірінің сәйкестігі қаралды. Комиссия мүшелері түскі астың таратылуын (бракераж, коллараж, С дәруменінің үшінші асқа қосу нормасын) бақылап тұрды. Азық-түліктің сақталу орны мен тоңазытқыштар тексерілді.
2022 жылдың 20 қазан күні бракераж комиссиясының жоспарлы бақылау-тексеруі барысында «Журавушка» балабақшасында тамақ өнімдеріне арналған функционалды арнайы бөлмелер: асблогі және азық-түлік қоймасы бар екені анықталды.
Асблогі жұмыс жасауда, онда қажетті технологиялық және тоңазытқыш жабдықтармен жабдықталған. 2022 жылдың қыркүйегінде сүт өнімдерін сақтауға арналған қосымша өндірістік тоңазытқыш сатып алынды.
Сондай-ақ сатып алынған азық-түліктің сапа сертификаттары бракераж комиссиясының қарауынан өтті. Мәзірдің 10 күндік ас мәзіріне сәйкестігі қаралды. Олар түскі астың таратылуын (бракераж, коллараж, С дәруменінің үшінші асқа қосу нормасы) бақылап тұрды.
ШҚО білім басқармасының Курчатов қаласы бойынша білім бөлімінің «Журавушка» балабақшасы МКҚК тамақтандыру туралы ақпарат
ШҚО білім басқармасының Курчатов қаласы бойынша білім бөлімінің «Журавушка» балабақшасы МКҚК-да 11 топ жұмыс істейді, барлығы 290 бала тәрбиеленуде.
Ас блогының тамақтануын және санитарлық-гигиеналық жай-күйін бақылауды диеталық бике Дурбаева Гулинара Егинбаевна лауазымдық міндеттері бойынша жүзеге асырады.
Балабақшаға тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын қабылдау, олардың сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттар болған кезде жүзеге асырылады. Өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттама, таңбалау жапсырмалары (немесе олардың көшірмелері) өнімді өткізу аяқталғанға дейін сақталады. Келіп түсетін өнімдердің кіріс бақылауын қоймашы жүзеге асырады. Бақылау нәтижелері ас блогына келіп түсетін тез бұзылатын тамақ өнімдерінің бракераж журналында тіркеледі, ол жыл бойы сақталады. Сапасыздық белгілері бар тамақ өнімдерін, сондай-ақ олардың сапасы мен қауіпсіздігін растайтын, таңбасы жоқ ілеспе құжаттары жоқ өнімдерді қабылдауға жол берілмейді.
Дайын тамақ сынама алынғаннан және дайын аспаздық өнімнің бракераж журналына тиісті жазылғаннан кейін ғана беріледі. Тамақтандыруды ұйымдастыру үнемі әкімшіліктің бақылауында болады. Тамақ өнімдерін жеткізу тәрбиеленушілерді тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу жөніндегі конкурс уақтылы жүргізіледі.
Балабақшаның ас блогы барлық қажетті техникалық жабдықтармен жабдықталған. Мекемеге электр плиталарын, пештерді, қайнатқыштарды, тамақ пісіру шкафтарын (оларда дәмді тоқаштар пісіріледі) және басқа да ас үй ыдыстарын сатып алуға қаражат бөлінеді.
Он күндік перспективалы мәзір бар. Мәзірді дайындау кезінде ақуыздар, майлар, көмірсулар бойынша тамақтанудың теңгерімділігін қамтамасыз ететін әзірленген тағамдар картотекасы пайдаланылады.
Балабақшада ата-ана төлемі есебінен 4 рет тамақтану ұйымдастырылған. Мәзір күн сайын сүт, май және өсімдік майы, қант, нан, еттің күнделікті мөлшерін қамтиды. Ақуызға бай тағамдар (балық, ет) күннің бірінші жартысында мәзірге қосылады. Күн сайын мәзірге жаңа піскен және қайнатылған, бұқтырылған көкөністер кіреді. Дұрыс тамақтану үшін ҚР Үкіметінің қаулысымен бекітілген нормалар негізге алынады. Әр түрлі жас топтары үшін олардың нормалары әртүрлі. Егер сәби 1 жастан 3 жасқа дейін болса, тәулігіне орташа есеппен 53 г ақуыз, 53 г май және 212 г көмірсу қажет, айына 10 500 теңге, ал 3 жастан 6 жасқа дейін - тиісінше 68 г, 68 г және 272 г қажет, айына 10 800 теңге.
Санитарлық талаптарға сәйкес, ас үйде бөлек орындар бар - шикі өнімдерді кесу үшін, ет цехы, көкөніс цехы, ыдыс жуатын бөлме, ыстық цех. Ет, нан, көкөністер, жұмыртқа кесетін әрқайсына арналған ағаш тақтайшалардың барлығы және «көкөністерге арналған», «ет үшін» және т.б. кесетін пышақтардың әрқайсысының өз орны бар. Барлық өнімдер өңделеді және әрқайсысы тоңазытқышта сақталады, сөрелердің жанында шикі ет пен майды кездестіруге болмайды. Тоңазытқыштар жеткілікті.
Аспаздың әр тағамының бір порциясы тоңазытқышта бір күнге қалдырылады. Кез-келген тексеру кезінде балалардың дәл сол күні осы тамақты жегеніне көз жеткізуге болады.
«Журавушка» балабақшасында штат бойынша 1 бас-аспаз - Спиридонова Ирина Сергеевна «Білім беру мекемелерінде тамақтандыруды ұйымдастыру» мамандығы бойынша 16 жыл жұмыс өтілімен 5 разрядтағы аспаз, 1 аспаз - Захарова Лидия Алексеевна «Білім беру мекемелерінде білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру» мамандығы бойынша 18 жыл жұмыс өтілімен 5 разрядтағы аспаз қызмет атқарады.
Азық-түліктің сақталу жағдайын тексеру, балабақшада дайындалатын тағамдардың қауіпсіздігі мен сапасын бақылау жөніндегі комиссия құрамы туралы бұйрық (09.03.2022 ж. № 12 НҚ) шығарылған.